JAK ZAPOBIEGAĆ MARNOTRAWIENIU ŻYWNOŚCI?

Problem marnowania żywności

Marnotrawienie żywności, którą zakupiliśmy to nie tylko problem złych nawyków konsumpcyjnych, to również problem etyczny i moralny. Jak temu zapobiegać?

Read Time5 Minute, 22 Second

Jak zmniejszyć ilości wyrzucanego jedzenia i chronić środowisko?

Wyrzucanie żywności to nie tylko problem złych nawyków konsumpcyjnych, to również problem etyczny i moralny

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization – FAO) 1/3 wyprodukowanej żywności trafia do śmietnika. To daje 1,3 mln ton. Problem marnotrawienia żywości spotykany jest na całej długości łańcucha dostawczego – od momentu produkcji, przez dostawę towaru po spożycie przez końcowych konsumentów. W ten sposób w samej UE marnuje się 88 ton żywności każdego roku. W przeliczeniu na każdego mieszkańca UE to 173 kg w skali roku. Ten problem w dużym stopniu dotyczy również naszego kraju, bowiem Polska znajduje się na 5 miejscu w rankingu marnotrawienia żywności w UE.

Wyrzucanie żywności to problem etyczny

793 mln ludzi na świecie wciąż cierpi z powodu niedożywienia. Wyrzucanie żywności to problem etyczny, ponieważ marnuje się nie tylko sam produkt, którego nie zjedliśmy, ale również surowce, które zostały wykorzystane na etapie produkcji i dostawy. Zmarnowana zostaje woda, gleba, energia i wiele godzin pracy maszyn i człowieka. Wszystko to przyczynia się do ocieplania klimatu. FAO informuje, że marnotrawienie żywności odpowiada za emisje 8% gazów cieplarnianych na skutek działalności człowieka, a to z kolei przyczynia się do poważnych zmian klimatycznych. Jak możemy zmniejszyć ilości wyrzucanego jedzenia?

9 prostych sposobów jak zminimalizować marnotrawienie żywność

1. Poproś o mniejszą porcję.

Lubisz jadać w miejscach publicznych? A może na co dzień żywisz się w stołówkach? Zacznij posiłek od małej porcji. Lepiej wrócić po dokładkę, niż skazać nasz obiad na wędrówkę do kosza.

2. Pokochaj resztki

Wykorzystaj resztki niedojedzonej żywności. Przygotuj z nich inny posiłek lub pozostaw do późniejszego odgrzania. Pamiętaj, żeby taką żywność zawsze przechowywać w lodówce lub  mrozić w ciągu 2 godzin od chwili przyrządzenia jedzenia.

3. Rób przemyślane zakupy

Zdarza Ci się kupić tak dużo, że już po zakupie wiesz, że nie zdołasz przejeść wszystkiego przed upływem terminu ważności? Aby tego unikać, staraj się planować zakupy i przygotuj sobie listę. Pamiętaj, żeby wcześniej się najeść. Unikniesz w ten sposób zakupu nieplanowanych produktów.

4. Kupuj „brzydkie” warzywa i owoce!

Supermarkety posiadają standardy jakości, przez które „brzydkie” owoce i warzywa skazywane są na wędrówkę do kosza. Kupuj świeżą żywność o nieregularnych kształtach, po to, aby pokazać, że nie godzisz się na marnowanie żywności. Daj przykład innym!

brzydkie warzywa i owoce
Brzydka Marchewka - Miss Vege w Too Good To Go. Źródło: toogoodtogo.pl

5. Sprawdź swoją lodówkę

Przyjrzyj się ustawieniom w twojej lodówce, czy temperatura jest odpowiednio ustawiona (pomiędzy 1-5 st. C). Nigdy nie pakuj lodówki do pełna oraz staraj się układać żywność w odpowiednim miejscu. Sprawdź tutaj jak robić to poprawnie.

jak przechowywać żywność w lodówce
Przechowywanie żywności w lodówce według prawidłowego ułożenia. Źródło: garneczki.pl

6. Praktykuj zasadę FIFO: First In, First Out!

Nowo zakupione produkty układaj w tylnej części lodówki, natomiast starsze jedzenie przekładaj na przód. Zwracaj jednak uwagę na daty ważności na produktach – niektóre nowo zakupione będą musiały być zjedzone trochę szybciej.

7. Naucz się odczytywać datę ważności

„Najlepiej spożyć przed” oznacza dokładnie to samo co datę minimalnej trwałości. Co nie jest jednoznaczne z ostatecznym spożyciem. Określenie to używane jest w przypadku produktów, które po terminie nie ulegają zepsuciu, jedynie zmienia się ich kolor, zapach, smak czy konsystencja. Do takich produktów zaliczamy: mąki, makarony, kasze, ryże, kawę, herbatę, część słodyczy, cukier, sól oraz wysokoprocentowe alkohole.
„Należy pożyć do” to informacja o tym, że żywność powinna być spożyta najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Zjedzenie produktu po terminie może powodować zatrucia pokarmowe. Tego rodzaju etykieta pojawia się na świeżej żywności, takiej jak: mięso, wyroby garmażeryjne, soki niepasteryzowane czy produkty mleczne.

8. Zamień wyrzucanie na kompostowanie

Zamiast wyrzucać resztki jedzenia do kosza, co przez transport i utylizację śmieci przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, możesz wyrzucić odpady spożywcze oraz obierki od owoców i warzyw na kompost do roślin. Nie ma to, jak własny ekologiczny nawóz do kwiatów!

9. Dziel się jedzeniem

Staraj się dzielić nadwyżką swojego jedzenia, aby pomóc tym, którzy jej potrzebują. Być może w Twojej okolicy działają już inicjatywy lub stowarzyszenia pomocy żywnościowej. A może znasz rozwiązania sharing economy dla kategorii: żywność?

Ostatni podpunkt przywołuje na myśl aplikację, która ratuje dania przed wyrzuceniem ich do kosza. Mowa oczywiście o Too Good To Go.

Aplikacja Too Good To Go ratuje jedzenie z restauracji i sklepów

Każdego dnia w polskich restauracjach zostaje mnóstwo niesprzedanego jedzenia, które trafia na śmietnik. W koszach lądują również owoce i warzywa, które swoim wyglądem mogą nie przyciągać uwagi konsumentów, jednak w środku wciąż kryją bogactwo witamin. Jak ratować jedzenie z restauracji przed wyrzuceniem do kosza?

Na ratunek wkracza aplikacja

W ubiegłym roku w Polsce pojawiła się aplikacja dla prawdziwych bohaterów ratowania jedzenia. Too Good To Go to appka, która wspiera działania #zerowaste. Dzięki niej można odebrać paczkę niespodziankę z restauracji czy piekarni na koniec dnia, a sprzedawcy mogą wydać ostatnie sztuki swoich produktów bez zmartwień, że zostaną wyrzucone.

Paczki sprzedawane są za ok. 50% taniej, a więc o wiele mniej niż pierwotne ceny tej żywności. Ceny za paczkę zaczynają się od kwoty 9,99 zł. Warto pamiętać, że nigdy nie wiemy, co w paczce się znajdzie. W zależności od tego, gdzie zdecydowałeś się na zakup paczki, może to być danie z restauracji, wypieki z piekarni lub owoce i warzywa ze sklepu spożywczego, jednak nigdy przed odbiorem nie dostaniesz informacji o tym jaka jest zawartość – w końcu to ma być niespodzianka! Osoby, które zdecydują się na zakup paczki, muszą samodzielnie udać się po jej odbiór. Aby zwiększyć działania less waste po odbiór najlepiej zabrać ze sobą własną torbę.

W kwietniu 2019 roku twórcy aplikacji poinformowali, że działania Too Good To Go „uratowało” ponad 11 mln posiłków, ograniczając tym samym emisję dwutlenku węgla o ponad 25 000 ton.

W Polsce już kilka miejscowości dołączyło do współpracy z TGTG np. Warszawa, Kraków, Bydgoszcz, Szczecin, Trójmiasto, Poznań i wiele innych. W ramach ratowania pysznego jedzenia możecie odebrać Magiczna Paczkę niespodziankę w Poznaniu, np. od North Fish, Body Chief, Żryj Zdrowo Catering, Pizzeria Trattoria, restauracji WYPAS na Jeżycach, 77 Sushi, ale również z cukierni A.Blikle w CH Avenida.

Jak widać, problem marnotrawienia żywności nie ogranicza się wyłącznie do przestrzeni naszych domów. To problem ogólnego konsumpcjonizmu. Możemy zapobiegać wyrzucaniu jedzenia, stosując tych kilka naprawdę prostych sposobów. Możemy także ratować jedzenie z naszych ulubionych restauracji, piekarni i sklepów spożywczych. Liczę na to, że grono dostawców TGTG w Poznaniu wkrótce się powiększy i jeszcze więcej żywności uda się wykorzystać, a tym samym dążyć do zmniejszania emisji gazów cieplarnianych. Co sądzisz o rozwiązaniach zero waste? Jak Ty dbasz o swoją żywność?

(dane o statystykach zebrane z oficjalnej strony Parlamentu Europejskiego oraz Too Good To Go)

3 thoughts on “JAK ZAPOBIEGAĆ MARNOTRAWIENIU ŻYWNOŚCI?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close